Om Tösse

Varför?
Helga Södermark, som startade Tössebageriet, kallades 'Tösse'. Hon fick smeknamnet när hon studerade i Uppsala för att bli skolkökslärarinna.

Tösse var namnet på hennes hemförsamling i Dalsland och i prästgårdsköket i Tösse-Tydje kyrka lärde sig Helga som ung att baka av sin mor. Det är en vanlig svensk tradition genom århundraden att man får ett mellannamn som syftar på en ort eller gård. I våra dagar hör man det oftast kring sportstjärnor eller artister.

Tydligen trivdes Helga Södermark med namnet, som påminde  henne om barndomen, eftersom hon uppkallade sitt företag med  barndomsbyns namn.

När?
Tössebageriet öppnade den 18 november 1920.

Var?
Tösse har alltsedan starten legat på samma adress, Karlavägen  77 i Stockholm. I hörnet Artillerigatan och Karlavägen, på Karlavägens solsida. Fastigheten byggdes 1885 och innan Tösse flyttade in, fanns här SJ godscentral.

Trots renoveringar finns inredningsdetaljer kvar sedan öppningstiden. Taket med sina typiska takrosetter och keramikplattorna i fönstersmygarna är värda att beskåda.

Hur?
Skolkökslärarinnan Helga Södermark från Tösse i Dalsland öppnade Tössebageriet 1920 när hon var 32 år gammal.

Helga Södermark hade som filosofi från start: kvalitet. Från början arbetade i hantverksbageriet endast två personer. I krigets slutskede vågade denna modiga kvinna, trots alla varningssignaler, satsa på att baka med smör  och genuina produkter, och att inte falla för att använda ersättningshjälpmedel. Hon ville göra som hon lärt sig i prästgårdsköket hemma i Tösse. Recepten från hemmet tog hon med sig till Tösse. Vid en intervju 1966, efter 45 år som egen företagare, sade hon att 'Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte'. Med detta ville hon betona, att kvalitet och omsorg har varit företagets grundsten från start. Och hon ville att det skulle drivas vidare i samma riktning.

Karlavägen 77, info@tosse.se, 08 662 24 30